Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

διαταραχές του τύπου της προσωπικότητας

         
personality pattern disturbances

         

Ερμηνεία:

Oι διαταραχές του τύπου της προσωπικότητας είναι μια  ομάδα διαταραχών προσωπικότητας που περιλαμβάνει τύπους προσωπικότητας που είναι βαθιά ριζωμένοι ανθεκτικοί στις αλλαγές και προδιατεθειμένοι να εξελιχθούν σε ψύχωση υπό το στρες.

Σε αντίθεση με τις διαταραχές χαρακτηριστικών της προσωπικότητας , οι οποίες επικεντρώνονται γύρω από συγκεκριμένα χαρακτηριστικά όπως η συναισθηματική αστάθεια και η επιθετικότητα, αυτές είναι διάχυτες διαταραχές στις οποίες φαίνεται να εμπλέκεται η οργάνωση ολόκληρης της προσωπικότητας.

ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ. Οι διαταραχές προσωπικότητας προέρχονται από ένα μακροχρόνιο πρότυπο προσωπικότητας που βλάπτει σοβαρά την ικανότητα ενός ατόμου να λειτουργεί σε κοινωνικά ή εργασιακά περιβάλλοντα Το DSM IV ταξινομεί 10 τύπους διαταραχών προσωπικότητας

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ. Χρόνιο ιστορικό των παρακάτω: Κακή κρίση, διαταραχή σκέψης, συναισθηματικές διαταραχές, διαταραγμένες κοινωνικές σχέσεις, έλλειψη ελέγχου των παρορμήσεων.

Διαταραχές προσωπικότητας. Εκκεντρικές διαταραχές προσωπικότητας,  παρανοϊκή [ - ανεπιθύμητη καχυποψία για τους άλλους (δυσπιστία)], σχιζοειδής (έλλειψη ενδιαφέροντος για ανθρώπους ή σχέσεις), σχιζοτυπική (συμπτώματα σχιζοφρένειας, αλλά όχι αρκετά σοβαρά ώστε να ταξινομηθεί ως ψυχωτική)

 Αγχώδεις  διαταραχές προσωπικότητας. Αποφεύγει τους ανθρώπους (υπερευαίσθητα άτομα στην κοινωνική απόρριψη).  Εξαρτημένη (υπερβολική εξάρτηση από τους άλλους, απρόθυμοι να λάβουν αποφάσεις μόνοι τους). Ιδεοψυχαναγκαστική ( άκαμπτη ανάγκη για τελειότητα, τάξη, έλεγχο, ασχολούνται με λεπτομέρειες.

Ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας. Προσωπικότητα με μια υπερβολική αίσθηση της σημασίας του εαυτού της (μεγαλοπρέπεια). Έχει την ανάγκη για συνεχή προσοχή, θέλει τον θαυμασμό όλων, απασχολείται  με φαντασιώσεις επιτυχίας ή δύναμης, αντιδρά ανάρμοστα  στην κριτική, δεν αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τα πισωγυρίσματα  ή τις αποτυχίες και συχνά αντιδρά υπερβολικά.

Τα άτομα με ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας έχουν προβλήματα με τις διαπροσωπικές τους σχέσεις. Νιώθουν ότι δικαιούνται χάρες (οι άνθρωποι είναι υποχρεωμένοι σε αυτούς). Εκμεταλλεύονται τους άλλους για δικούς τους σκοπούς. Δεν έχουν ενσυναίσθηση ή κατανόηση των συναισθημάτων των άλλων

Η αντικοινωνική διαταραχή προσωπικότητας χαρακτηρίζεται από ένα μακρύ μοτίβο ανεύθυνης ή επιβλαβούς συμπεριφοράς. Η συμπεριφορά υποδηλώνει έλλειψη συνείδησης (χωρίς ενοχές). Δεν αισθάνονται  ότι έχουν ευθύνη απέναντι στους άλλους (μόνο η δική τους ικανοποίηση είναι σημαντική).

Τα άτομα που έχουν διαγνωστεί με  αντικοινωνική διαταραχή προσωπικότητας έχουν συνήθεις συμπεριφορές το χρόνιο ψέμα, την κλοπή και τους  καβγάδες, δηλαδή δημιουργούν  καταστάσεις όπου οι άλλοι θα αναστατωθούν. Αν αυτό εξελιχθεί σε εγκληματικό πρότυπο χαρακτηρίζονται ως ψυχοπαθείς ή κοινωνιοπαθείς

Αυτή η διαταραχή δεν περιορίζεται στους «εγκληματίες», αλλά εντοπίζεται επίσης σε εκείνους που βάζουν την καριέρα, τα χρήματα ή την εξουσία πάνω από όλα ή 2%-3% του πληθυσμού στις Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να έχει αυτή τη διαταραχή Οι άνδρες έχουν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με αυτή τη διαταραχή.

Οιστριονική διαταραχή προσωπικότητας. Διαταραχή ατόμων με έντονα, ασταθή συναισθήματα, διαστρέβλωση της εικόνες του εαυτού τους με έντονη την επιθυμία να τραβήξουν την προσοχή ή να γίνουν αντιληπτοί και ενεργούν  δραματικά ή ακατάλληλα, προκειμένου να τραβήξουν την προσοχή.  Η αυτοεκτίμησή τους εξαρτάται από την έγκριση των άλλων, ενώ έχουν ρηχές κοινωνικές σχέσεις.

Τα άτομα με οιστριονική διαταραχή προσωπικότητας, προκειμένου να είναι στο επίκεντρο της προσοχής των άλλων μπορεί: Να είναι υπερβολικά ερωτευμένοι / ντύνονται προκλητικά / ακατάλληλα να είναι σαγηνευτικοί και  ανησυχούν υπερβολικά για την εμφάνισή τους. Μπορεί να  είναι ευκολόπιστοι ή να επηρεάζονται από άλλους, να μην σκέφτονται πριν ενεργήσουν ή να λάβουν βιαστικές αποφάσεις και για να κερδίσουν την προσοχή μπορεί να απειλήσουν με αυτοκτονία.

Οριακή διαταραχή προσωπικότητας. Κύρια χαρακτηριστικά της είναι: Αστάθεια, παρορμητικότητα, απρόβλεπτες διαθέσεις, προβληματικές διαπροσωπικές σχέσεις, συχνά κακοποιούν ή κακοποιούνται στις σχέσεις τους.

Τα άτομα με οριακή διαταραχή προσωπικότητας έχουν μικρή ανοχή στην απογοήτευση. Η παρορμητικότητά τους μπορεί να τα οδηγήσει σε κατάχρηση ουσιών, τζόγο, ακολασία, υπερφαγία, αλόγιστη οδήγηση, αυτοακρωτηριασμό, απόπειρες αυτοκτονίας.

Η αιτία για αυτές τις διαταραχές δεν είναι γνωστή Πιστεύεται  ότι είναι αποτέλεσμα, τόσο μαθημένων επίκτητων, όσο και κληρονομικών παραγόντων. Υπάρχει μια τάση για αυτές τις διαταραχές να εμφανίζονται σε μια οικογένεια, είναι αποτέλεσμα γενετικής προδιάθεσης ή μαθησιακής συμπεριφοράς, καθώς ως παιδί μιμείται τη συμπεριφορά όσων βρίσκονται στο περιβάλλον του.



Ετυμολογία:



Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

Psychology Dictionary.org, November 28, 2018



Συνώνυμα:





 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Ψυχολογία: